HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Magyarország nem Izland

2009.02.16. 18:55 :: Pollack

 

Sokat hallottuk ezt a kijelentést tavaly év végén, amikor a világgazdasági válság felütötte a fejét. Akkor csak remélhettük, hogy hazánk tényleg nem jut az északi ország sorsára.

Izland volt az első állam, amit nem csak elért a válság szele, de komolyan meg is tépázott. A gazdaság méretéhez képest hatalmas külső kötelezettségekkel terhelt ország bankrendszere napok alatt összeomlott a globális pénzügyi válság okozta likviditásszűke miatt. 2008. októberében államosították az ország három legnagyobb bankját, a hitelminősítő intézetek pedig erőteljesen lerontották Izland besorolását. A reykjavíki kormány rövid időn belül hitelfelvételre kényszerült az IMF-től 2,1 milliárd dollár értékben, s mintegy további 8 milliárd dollárra kapott ígéretet az EU és Skandinávia országaitól.

A válságból ez a hitelösszeg sem vezette ki Izlandot, melynek gazdasága teljesen befagyott, pontosabban recesszióba került. Az izlandi korona a felét sem éri már el az egy év ezelőttinek, a becslések szerint az ország GDP-je az idén 9,6 százalékkal zuhan, az infláció 13,1 százalékosra gyorsul, a munkanélküliség pedig 7,8 százalékra emelkedik. Az EU és Izland tárgyalásokba kezdett a szigetország felvételéről az Unióba, melyre legkorábban 2011-ben kerülhet sor. Ezzel egyetemben az ország elértéktelenedett és gyenge lábakon álló fizetőeszközét is lecserélnék az euróra, így tovább stabilizálva az ország pénzügyi helyzetét.

A lakosság fokozódó elégedetlenségét tetézte, hogy saját megtakarításaik is elolvadtak a krízisben, rosszabb esetben pedig teljesen elveszítették a pénzüket. Január hónapban Izland történetében az 1949-es NATO-csatlakozás elleni tiltakozások óta nem látott tüntetések voltak a parlament épülete előtt, ahol a rendőrséget is több ízben be kellett vetni.

Ezeket olvasva mindenki örül, hogy Magyarország nem Izland, s annak is, hogy nem is lettünk a következő Izland. Bár a helyzet nálunk sem rózsás, de 2006 óta már-már hozzászokhattunk gazdaságunk nehéz helyzetéhez, a megszorításokhoz, a válsághoz. Ám az utóbbi hetekben olyan hírek jutnak a fülembe Izland kapcsán, melyek miatt elgondolkodom, hogy tényleg jobb-e nekünk, hogy nem mi vagyunk a következő Izland. Mire is gondolok…?

Január 26-án Geir Haarde miniszterelnök vezette kabinet benyújtotta lemondását, majd Ólafur Ragnar Grimsson államfő előrehozott választást szorgalmazott. Ezt a Függetlenség Párt által vezetett távozó jobbközép koalíció romjain a kisebbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Szövetség vezetésével és a Zöld Párt részvételével létrejött balközép kormány első intézkedéseként jelentett be, április 25-ére tűzve ki annak dátumát. Az átmeneti kabinet első embere az addig szociális miniszter Jóhanna Sigurardóttir lett, mint Izland első női kormányfője. A Baloldal-Zöld Párt (Vinstrihreyfingin – Left-Green Movement) elnöke, Steingrimur Sigfusson a közvélemény-kutatások eredményein felbuzdulva – melyek szerint a zöldek a legnépszerűbbek – el is vállalta a pénzügyminiszterséget. Az ideiglenes kormány fő céljának a válságkezelést tekinti, de az alkotmányt is módosítanák, hogy népszavazást kezdeményezhessenek az EU-csatlakozásról, amit a zöldek és a megbukott Függetlenségi Párt elutasítanak. Steingrimur Sigfusson szerint, ha ők nyerik a választásokat – amire minden esélyük megvan –, kész vállalni a kormányfői posztot, mely esetben az általa vezetett kormány „új tárgyalásokat kezdene az IMF-fel, hogy a pénzügyi program jobban megfeleljen az izlandi szükségleteknek és körülményeknek”.

A szóban forgó Zöld Párt 1999-ben alakult, s még abban az évben, az első választásán 15ezer vokssal 9,1 százalékos eredményt ért el, 6 mandátumot szerezve a 63 tagú parlamentben, mellyel a negyedik helyen végeztek, akárcsak 2003-ban 8,8 százalékkal (5 mandátum). 2007-ben már 14,1 százalékos eredménnyel (9 mandátum) a harmadik helyen zárták a parlamenti választást. Az idei közvélemény-kutatások már az első helyre várják a Zöld Pártot az áprilisi előrehozott voksoláson, ahol mintegy 35-40%-os eredmény elérésére van reális esélye – jelen állás szerint. Európában a legnagyobb támogatottsággal rendelkező ökopolitikai erő az izlandi zöldek pártja, mely a környezeti értékek védelmét, az egyenlőség és a szociális igazságosság erősítését, a tisztességes és fenntartható gazdaság létrehozását, s a független külpolitika megőrzését tartja legfőbb céljainak.

Európa első zöld párt által vezetett kormánya alakulhat meg Izlandon, ami nagy lélektani hatással lehet a júniusi EP-választások előtt. A globális gazdasági válság súlyosbodása és klímaváltozás tudatosulása egyaránt a zöldek esélyeit növeli a voksolások előtt, mely folyamatnak eklatáns példája az izlandi politikai viszonyok felborulása, és a Zöld Párt előretörése. A klasszikus jobboldali-baloldali politikai erők küzdelme Európa országaiban eljutott arra a pontra, ahol már az emberek bizalma és hite megrendült bennük, nem látják esélyét, hogy hathatós, s érdemi válaszokra képesek lennének az egyre súlyosabbá váló problémákra, ezért fordulnak a zöld, ökopolitikai, ökoszociális nézeteket valló, a kormányzásból eddig többnyire kiszorult pártok felé.

Ezen a ponton már sajnálatomat kell kifejezni, hogy Magyarország nem Izland. Mert bár a gazdasági válság másként, és más okok miatt érint nehezen minket, ellenben a politikai elittel szembeni bizalomvesztés mértéke nálunk is van olyan szinten, mint Izlandon. Sőt, a mi bocskorunk jó eséllyel jobban tele is van.

Csak reménykedhetek, hogy hazánk fiai és lányai kezdik megérteni, hogy a jelenlegi – immáron 20 éve regnáló – garnitúrával nem fogjuk megtalálni a kivezető utat a magunk ásta gödörből. De ahogy a pannon-árokból, úgy a globális gazdasági válságból sem lesz képes kivezetni hazánkat a kormány – mindegy, hogy kinek a kezében is van a stafétabot. 2006 előtt az országot „elQrtuk”, 2006 óta nem hoztuk helyre, előreláthatólag 2010 után pedig a végletekig fokozzuk majd a tönk szélére juttatását. Világosan látható, hogy sem jobbról, sem balról nem érkeznek érdemleges válaszreakciók a válságos állapotokból való kivezetésre. Maszatolás és kapálózás az egyik oldalon, tanácstalan habogás a másikon.

Egy új, előrelátó, a fenntarthatóságot, igazságosságot, részvételi demokráciát szem előtt tartó erőre van szüksége ezen ország szülötteinek, akikre szavazhatnak, s szavazni is fognak, ahogy idén, úgy még inkább a jövő évben. Izlandi felebarátaink a megoldást a zöldekben, az ökopolitika elkötelezettjeiben látják, mert ők új húrokat pengetnek, s új válaszokat fogalmaznak meg. A kérdés csak az, hogy mi nyitottak vagyunk-e az ilyen típusú új válaszok befogadására, egy új erő észrevételére, ha előáll a saját, újdonságként ható ötleteivel?!

 

96 komment

Címkék: politika zöld válság izland

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr6947032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káposztakukac 2009.02.16. 20:13:00

@Ezt is NÉZD meg, ÖCSISAJT!......: az a gond, hogy nálunk újítás alatt sokan szimpla gyurcsány-orbán cserét értenek. az minden, csak nem újítás.

Kopi3.14 2009.02.16. 20:27:29

@Káposztakukac: dehogynem? Minosegi tisztacsere. Szergej cserel Ivannal.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2009.02.16. 20:39:59

Vigyázat!!!

Az LMP egy új kaftánba bújt SZDSZ!

Meszaros 2009.02.16. 20:47:54

Attila 64
Ugyan, vezesd már le légyszi, az szdsz-es teóriád!

CsárliFirpó 2009.02.16. 20:56:42

Ne maszatoljuk megint a szart ezzel az "egyik sem jobb", meg a "másik sem tudná jobban" szöveggel! 20 év alatt 4 éve volt összesen a Fidesznek, így egyenlőségjelet tenni a két oldal közé, mely szerint egyik sem jobb, az nagyon nem fair! Másrészről várhatunk mindenféle ismeretlen zöldek meg hasonló formációkról, és várhatjuk őket mint a messiást, csak maximum fél tucatnyian ha vannak az egész pártjukban. Hogyan lehet egy nagy párt háttércsapatával, szakértői gárdájával összehasonlítani? Mihez értene pár "ökopolitikus"?
Egyedül Ferit kellene már elzavarni, mert évek óta hiteltelen, vele csak mégmélyebbre jutunk.
Ha egy utána következő Fidesz kormány sem tudna mit felmutatni, akkor azt mondom jöjjön akárki, de addig legyünk már komolyabbak. A biokertészeket meg tegyük addig is megfelelő helyre, ahova valók:)

Silcon 2009.02.16. 21:00:54

@Meszaros:
Ha nem is szdsz-es, de vigyázni kell ezekkel az új, közputas, vagy enyhén jobbos pártocskákkal. Még a végén egy új centrum párt lesz belőle. Amikor 2002-ben elvitt 3,6%-ot, többnyire a jobboldaltól. Azok szavaztak oda, akik sem a ballibekre, sem Orbánra nem akartak. Csak Kupa elszólta magát: "a 2. fordulóban szavazzanak az mszp-re". Meg is lett a következménye, 2006-ban tizedszázalékos eredmény.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2009.02.16. 21:09:57

Nem tűnt fel senkinek, milyen óriási érdeklődés övezi ezt a suta kis pártocskát? Minden mozdulatukra azonnal odafordulnak a tévékamerák, rohannak a riporterek, csattognak a fényképezőgépek. 2006 szeptember 18-án este több, mint százezer ember tüntetett a Kossuth téren - de ezt letagadták, a közszolgálati Magyar Televízió pedig még csak nem is tudósított róla, még akkor sem, amikor a tüntetők már a kapujukat döngették. Erre jön ez az LMP, kiragaszt pár matricát, és máris övék a figyelem. Kiállnak hárman a Parlament elé, jelképesen megmosni egy politikus kezét, és övék az országos média figyelme. Komolyan elhisszük, hogy ez csupán az újszerűségük miatt van? Korábbi kommunista pártkáderek, MSZP-hez és SZDSZ-hez közeli arcok hirtelen "zöldként" mutatkoznak be, "zöld vitaesteket" szerveznek bioétel-kóstolóval, és a "zöld gondolat" fontosságáról papolnak... s közben előadják a legvisszataszítóbb vadliberális ideológiákat, hogy romboljuk le a családokat, akadályozzuk meg, hogy közösségek épüljenek, felejtsük el a nemzet fogalmát, mert itt az új internacionalizmus, a zöld, a zöld, a sötétzöld. Komoly emberek is bedőlnek ennek a maszlagnak, hiszen az LMP gőzerővel szervezi vidéki szervezeteit, és nem egy jószándékú, de naiv embert felültetnek, maguk közé édesgetnek, hogy aztán mint "mérvadó szakemberekre" hivatkozhassanak rájuk.

qwert77 2009.02.16. 21:09:57

"Amikor 2002-ben elvitt 3,6%-ot, többnyire a jobboldaltól. Azok szavaztak oda, akik sem a ballibekre, sem Orbánra nem akartak."

Most elvitte vagy nem vitte?? Ha nem akartak, akkor is elvitte?? Vagy akartak, de aztán gonosz manócska félreikszelt??
Vagy csak a frusztrált fideszes bűnbakot talált? 2006 -MDF, 2002-Centrum, 1994-kádár-nosztalgia, 1990- fiatalság. Ezek a fránya külső okok...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 21:14:49

@CsárliFirpó: Hát ha a fidesztől várod a szakértelmet, akkor nagyot fogsz csalódni...

De ha kételkedsz a szakértelmünkben, olvasd már el a programunkat: www.lehetmas.hu/img/lehetmas_agenda.pdf

Szerinted a Fidesz mikor alkotott hasonló, összefüggő és részletes programot? Ebben az évezredben biztos nem...

Silcon: A centrum egy csapda volt, én is bedőltem. Csak ég és föld a különbség: ez tényleg egy régóta, alulról szerveződő mozgalom, nem pedig néhány töredékpárt közös értékek nélküli összeállása.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2009.02.16. 21:28:50

Sajtóközlemény, 2008, július 3.
Kiadták: Humanista Mozgalom, Ifjú Humanisták, Kultúrák Humanista Központja,
Humanista Párt


A Humanista Mozgalom támogatja a 2008 július 5-i LMBT felvonulást. Jogegyenlőséget követelünk korlátok nélkül: minden ember házasodhasson, fogadhasson örökbe gyereket, vállalhasson munkát, tanulhasson, és élhessen teljes értékű életet szexuális beállítottságára tekintet nélkül. A jogegyenlőségen túl valódi egyenlőség akkor lesz, amikor senki sem érzi, hogy titkolnia kellene bárki előtt, ha nem az ellentétes nemű emberekhez vonzódik, és ha megteheti ugyanazt, amit a heteroszexuális beállítottságú embertársai. Ezért vonulunk fel a Meleg Büszkeség Napján.

...

Felhívjuk a kisebbségekhez tartozó, illetve értük fellépő és dolgozó szervezeteket és embereket, hogy fogjunk össze. Álljunk ki egymásért: melegek, romák, zsidók, színes bőrűek, bevándorlók és mindenki, akit bármilyen hátrányos megkülönböztetés ér! Csak akkor van esélyünk arra, hogy az emberi méltóságunkat és emberi jogainkat megvédjük, ha együtt lépünk fel a kirekesztő és erőszakos megnyilvánulások ellen.


Szerintem szdsz-ből copypaste. LMP=SZDSZ

Silcon 2009.02.16. 21:30:29

@Lastres:
A fidesz nem fedheti fel teljesen a lapjait, mert megint bukni fog. Hogy a jó búbánatba lehet normális gazdaságpolitikával nyerni egy olyan országban, ahol a 8 millió választóból 3,9 millió dolgozik, ebből 800 ezer közalkalmazott további egymillió minimálbéres stb.?
Az mszp megcsinálta a nagy mutatványt, kialakított egy segélyből, rokkantnyugdíjból, előnyugdíjba menekülésből, családi pótlékból élő tuti biztos szavazóbázist. Mert a közvéleménykutatók ezt a társaságot biztosan alulreprezentálják, valójában nincs akkora fidesz előny, mint amit mutatnak.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2009.02.16. 21:45:01


2008. 01.hó, Lányi András:

Lesz zöldpárt. A hivatalos politikai térkép baloldalán elhelyezkedő kormánypártok stratégiája a következő lehet: a nagyobbik megújul és egy szociálisan érzékeny, vélhetően nőnemű, jelenleg is egy független tisztséget viselő személy fogja vezetni. Még idén.

Ezek szerint az MSZP-t a miniszterelnök után a házelnök vezeti majd. Mi lesz az SZDSZ-szel?

Mivel egy-két éve minden népszerűtlen ügyet, minden balhét ők visznek el, kiszámítható, hogy honnan fog előkerülni egy olyan új párt, amely koalíciós partnere lehet a szocialistáknak a 2010-es választásokon. Ennek az új formációnak muszáj hogy ökológiai színezete legyen, mert ma már csak ez lefedetlen a politikai térfélen. Egy balliberális zöldpárt alakul majd.


Vigyázat!!!

Az LMP egy új kaftánba bújt SZDSZ!

qwert77 2009.02.16. 21:46:47

@Silcon:
A 2006-os mszp-kampánnyal és utána az öszödi beszéddel a fidesz legnagyobb (sajtóban hangoztatott) gondja az volt, hogy nem fedte fel a lapjait, hazudott.
Én értem, hogy most ők is ugyanerre kényszerülnek, de akkor ha a most kommunikáltak nem felelnek meg a kormányprogramjukkal, eszükbe jut, hogy ők mit is követelnek 2006 óta.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 21:47:23

De ha nem fedi fel a lapjait, honnan tudod, mit fog csinálni a választások után? Honnan tudod, hogy nem ragad le ő is a segélyesek istápolásán (hisz az biztos szavazóbázis, ha egyszer megnyertük)?

A cikk is pont erről szól. Az egymás elleni hatalmi harcba belefásult két erőtől nem lehet megújulást várni. Tényleg nem.

mement 2009.02.16. 21:50:22

At@Attila64: Unalmadban te is osszeeskuves elmeleteket gyartasz:)?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 21:57:00

@Attila64: le vagy maradva. Javaslom a következő cikkeket (ez való neked), ahol a maga teljeséggében leplezik le az LMP-t, mit a liberál-judeo-bolsevik összeesküvést:
www.hunhir.hu/index.php?pid=ke&id=000683

Jó művelődést!

is 2009.02.16. 22:00:29

@Silcon: nem az a probléma, hogy hazugsággal akar a FIDESZ nyerni, mindenki azzal nyer, hülye, aki ezt bárkin (beleértve Gyurcsányt) számon kéri. a probléma ott van, hogy a márciusi népszsvazás után Orbán már nem vezethet be tandíjat, nem vezethet be vizitdíjat, nem tud mit csinálni az öngondoskodás kérdésével, mert ő már nagyon sok éve nemcsak szavakban árulja az állami paternalizmust, hanem tettekben is elkötelezte magát mellette. az ember bizony attól fél, hogy már a saját cselekedeteinek foglya, és nem fog tudni kitörni belőle, legújabb példaként az új médiatörvény tervezetét említeném. a Hazafias Népfront-jellegű FIDESZ, amelyik képtelen egyetlen másik párttal is koalícióra lépni anélkül, hogy ne akarná bekebelezni, lenyelni, azaz még csak véletlenül sem akar elismerni senki mást magán kívül, nos ez a FIDESZ pedig egészen ijesztő.

érdekes, hogy Te azt várod a FIDESZ-től, hogy mindazokat a reformokat megcsinálja, amelyeket most elgáncsol, vagyis:
- lesznek régiók a mostani megyék helyett
- Farkas Flóriánnak toll a fenekébe, és a cigányokkal csendőrök fognak beszélgetni
- rengeteg állás lesz, miközben legutóbb a FIDESZ csak elkergetni tudta Gyöngyösről a gumigyárat
- megemeli a nyugdíjkorhatárt, hogy ne kelljen annyi nyugdíjat fizetni
- megkurtítja a TB költségvetést, hogy le lehessen csökkenteni a járulékokat
- megadóztatja a minimálbért, amire a magyar dolgozók negyede be van jelentve
- olcsó autópályát építtet, hogy ne maradjon benne korrupció, pedig 1998-2002 között még a közbeszerzés alól is kivonta az MFB trükkel, és nem volt olcsóbb

előreszaladok, mert minden ilyen eszmecsere oda lyukad ki, hogy a gyerekkedvezmény adóból legyen leírható, és ne a családi pótlék emelkedjen. ez az egyetlen valós különbség, hogy a szegények, és a munkanélküliek (mondjuk ki: sokan cigányok) ne élhessenek vele, akinek meg van munkája, és keres is vele, az még jobban járjon. és ezt meg is fogja lépni a FIDESZ, és én azt mondom, hoyg ennek a szolidaritás-csökkenésnek meglesz az ára. szétesik az ország a szegény, meg a gazdag részre, Enying nem kirívó példa, hanem rendszer lesz a szegények között.

2009.02.16. 22:08:40

Csudaszép lenne tényleg, ha nálunk is elolvadnának az emberek megtakarításai. Vagy valamit félreértettem. :(

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 22:09:50

Hát remélem több autópályát már nem épít senki, épp elég van már (még ezt a alagutat-a-löszbe világszámot még befejezzük, aztán szevasz)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 22:12:26

@iii: nem, az lenne a szép, ha a válságra úgy reagálnának az emberek, mint ahogy kell: lecserélik a vezetést, és kipróbálnak valami újat, valami más utat, mint oda vezette őket.

Silcon 2009.02.16. 22:12:28

@qwert77:
Az el sem mondom és a hazudok között van némi különbség.

sandorn (törölt) 2009.02.16. 22:19:28

Ha a bejegyzés írója hallott volna makroökonómiáról, akkor megértené hogy az elmúlt 10 év izlandi GDP növekedése valójában egy pilótajáték eredménye. Az izlandi központi bank nagyon magasan tartotta a kamatrátát, ezáltal rengeteg befektető izlandi koronában tartotta a befektetéseit - azaz minden gazdasági teljesítményt nélkülözve, csupán monetáris eszközöket használva ért el az átlagnál nagyobb hozamokat. Az teljesen nyilvánvaló volt hogy ez a rezsim véget fog érni. A Magyar helyzet teljesne más, itt szó sincs monetáris eszközökről (persze, pár hónapja felnyomták az alapkamatot 12%-ra, de ezt más csökkentik is). A Magyar helyzet teljesen más. Hazánkban a probléma az hogy egy becsontosodott szocialista rendszert kéne átalakítani, de erre a társadalom nagy része egész egyszerűen nem vevő, de leginkább nem is érti. Tehát az izlandi - monetáris jellegű - válságot a Magyar, társadalmi és gazdasági struktúrális válsággal összehasonlítani hatalmas nemtudásról tanúskodik.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 22:26:33

@sandorn: nyilván hozzád képest mindenki tudatlan.
De a magyar strukturális problémákra csak rárakódott az eladósodásból fakadó pénzügyi válság, nem-e? Ennyiben hasonló a helyzet.
De a cikk lényege nem is ez, hanem hogy a válságba belekormányzó elit jobb tenné, ha eltakarodna, és átadná a helyét olyanoknak, akiknek van fogalmunk arról, mit kéne csinálni.

Silcon 2009.02.16. 22:26:39

@is:
- lesznek régiók a mostani megyék helyett
Rakják rendbe a pártfinanszírozást, akkor mehet.

- Farkas Flóriánnak toll a fenekébe
De legalábbis a gyerekekből (családi pótlékból) élést felszámolni. Ha nem megfelelőek a körülmények, állami gondozás.

- rengeteg állás lesz, miközben legutóbb a FIDESZ csak elkergetni tudta Gyöngyösről a gumigyárat
Kevés munkahely, nagy környezetszennyezés. Pont ez kell nekünk?

- megemeli a nyugdíjkorhatárt, hogy ne kelljen annyi nyugdíjat fizetni
Nem a nyugdíjkorhatárral van a legnagyobb baj, hanem a túl sok rokkant- és korkedvezményes nyugdíjassal. A német érték nálunk nem lehet mérvadó, mert az átlagéletkor nálunk alacsonyabb.

- megkurtítja a TB költségvetést, hogy le lehessen csökkenteni a járulékokat
Külföldi példák alapján nem tartom jó ötletnek a privatizációt, de aki meg tudja fizetni, menjen magánkórházba.

- megadóztatja a minimálbért, amire a magyar dolgozók negyede be van jelentve
Megyó elég rövidlátó volt, amikor eltörölte.

- olcsó autópályát építtet, hogy ne maradjon benne korrupció, pedig 1998-2002 között még a közbeszerzés alól is kivonta az MFB trükkel, és nem volt olcsóbb
Dehogynem volt olcsóbb, még Kóka is elismerte, amikor az "ócsításról" beszélt.

oTTo$$ 2009.02.16. 22:32:33

lmp agenda eleg semmitmondo, szanalmas
en ott hagytam abba ( kb a 8. oldalon) amikor a kozszolgalatrol ir par baromsagot.
arrol egy db szam sincs hogy mennyivel kene csokkenteni a kozalkalmazottak-kozszolgak szamat mivel hogyan kene a kkv fejlodeset serkentni... aaaa szanalmas lozung

C

sandorn (törölt) 2009.02.16. 22:35:21

@Lastres: A közgazdaságtan nem egzakt tudomány, nincsenek olyanok akik abszolút tudással rendelkeznek arról hogy mit is kéne csinálni. Persze vannak olyanok akik még nem felejtették el mit tanultak az iskolában (valljuk be, Gyurcsány TUDJA, meg talán Orbán is TUDJA, csak nem meri és nem teszi). Tehát, talán sokan tudják, de a kedves választópolgárok bizony nem tudják. Szerintem minden ország pont olyan vezetőket kap amilyeneket megérdemel, és amilyeneket a többség megválaszt.

Silcon 2009.02.16. 22:39:36

@Lastres:
Az eladósodást anno a fidesz még tudta kezelni. Megyó hitelből jóléti rendszerváltása tette be végleg az ajtót. Ilyen adósság mellett már nem lehet ott folytatni, ahol 2002-ben abbahagyták. Amin nem lehet változtatni az a munkából élés politikája. Ebből következik, hogy az inaktívak sz.pni fognak.
Nem lehet kirívóan nagyobb adóval súlytani az értékteremtőket, mint a környezetünkben, mert tényleg el fognak húzni és valóban ittmarad Fletó a nyugdíjasaival.
Nem azt mondom, hogy adóverseny Szlovákiával, de azért ekkora különbséget sem lehet fenntartani.

A fidesznek voltak jó húzásai, amit a szoclibek azonnal töröltek:
- iskolába járáshoz kötött családi pótlék
- differenciált nyugdíjemelés (alacsonyabbat jobban emelik)
- a legális jövedelemből élők támogatása az adókedvezmények révén

A munkahelyteremtésben nem hiszek. A hozzáértést nem igénylő munkát már rég elvitték Kínába és Indiába, profi szakikra lenne szükség, de ahhoz komoly, több évig tartó képzés és gyakorlat szükségeltetik.

Pollack 2009.02.16. 22:43:14

@oTTo$$: agenda, nem program! nem mindegy...

sandorn: igazad van, nem sok közöm van a makroökonómiához, de a bejegyzés célja nem is egy közgazdasági elemzés, összehasonlítás volt. a mondandóm abban áll, amire Lastres utalt.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 22:44:28

A kkv-k fejlődését egyrészt a járulékok csökkentésével, a - főképp a nagyobb cégeknek kedvező - adókedvezmények eltörlésével, az egyszerűbb bürokráciával és a korrupció letörésével (tisztább verseny) akarjuk serkenteni. Ez mind benne van.
Ehhez jön az az állami élénkítés, amiről a bejegyzés végén levő meghívó szól, hogy olyan területeken kell a vállalkozásokat ösztönözni (beruházási támogatással), ahol hazai alapanyagot és munkaerőt használnak, a terméknek pedig vagy importkiváltó, vagy nagy környezeti haszna van (vagy mindkettő, pl. megújuló-energia-gyártás).
Annak önmagában semmi haszna, ha kirugdossuk a közalkalmazottakat anélkül, hogy az egész struktúrát: feladatok-hatáskörök, ösztönzés, karrierút stb. átalakítanánk, tisztáznánk. Ha a mostani rendszerben létszámot csökkentesz, ugyanaz fog működni csak szarabbul, és a megtakarítás sem számottevő.

sandorn (törölt) 2009.02.16. 22:45:40

@Pollack: Oké. Viszont az Izlandiakat még mindig nem lehet összehasonlítani a Magyar választópolgárral. Én éltem skandináv országban és valahogy sokkal nagyobb választási tudatosságot tapasztaltam mint idehaza. Valószínűleg ahhoz hogy ez megváltozzon az összes embernek meg kell halnia aki a szocializmusban nőtt fel - és ez még minimum 50 év.

gin74tonic 2009.02.16. 22:47:16

> "A tőkések a munkásosztályt egyre több és
> több drága árú, épület és
> technika megvásárlására fogják buzdítani.
>
> Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több
> drágább hitelt vegyenek
> fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetettlenekké
> válnak.
>
> A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek
> emiatt államosítva
> lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus
> születéséhez vezet."
>
>
>
> Karl Marx, 1867
>

sandorn (törölt) 2009.02.16. 22:51:07

@Lastres: Na most,
a) "a KKV-k támogatása" nagyon trendi szófordulat. Én inkább azt mondanám hogy Magyar cégek multinacionális vállalattá válása lenne a cél. Függetlenül attól hogy kicsik vagy nagyok. Pista bácsi disznótenyészete mint KKV támogatása nem feltétlenül hasznos.
b) A közalkalmazottak kirugdosása azt a célt szolgálná hogy az állam soványabbá váljon és teret engedjen a magánszférának azáltal hogy a megtermelt javak kisebb részét osztja el. Egy jól működő gazdaságban a kirugdosott közalkalmazottak munkahelyet találnának a magánszférában, ahol nemzetgazdaságilag hasznosabb tevékenységre lennének allokálva. Persze ez nem egyik napról a másikra megy végbe.

sandorn (törölt) 2009.02.16. 22:55:55

@Lastres: Érdekes lett volna 19. században a hitelt felvevő gyári munkások látványa. Főleg mintha nem birtokolták volna a termelőeszközöket, talán ez ellen ágált Marx:)

Silcon 2009.02.16. 22:56:16

@sandorn:
Mit gondolsz miért kóválygott Mózes 40 évig a sivatagban? Megvárta míg kihalnak a rabság viszonylagos jólétében szocializálódottak :) Egy gyűlölt diktatúrából szabadulva nem lenne nosztalgia.

Káposztakukac 2009.02.16. 22:57:11

@Lastres: hát azért az az m44 békéscsabára még kurvára hiányzik. meg az m0 nyugati szakasza. meg az m3-as meghosszabbítása a határig. meg az m30 meghosszabbítása a szlovák határig. meg lenne még pár hely...

Silcon 2009.02.16. 23:00:05

@sandorn:
Most akarnak elhajtani egy halom tanárt, amikor a munkanélkülieknek az egyik kitörési lehetősége a tanulás lenne. Na persze nem irodalomtanárok kellenek.

sandorn (törölt) 2009.02.16. 23:00:56

@Lastres: Na mégy egy komment. Miért hisszük azt hogy az ÁLLAM képes jobban gazdálkodni az adóforintokkal mint bárki más. Mindenki találkozott már állami alkalmazottal, nem? Ők jobban képzettebbek, okosabbak, mint a magánszférában foglakoztatottak? Vagy miért?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 23:01:51

@sandorn: nem teljesen értek egyet. A multikkal nem csak az a baj, hogy nem magyarok (kiviszik a profitot, vagy akár saját magukat), hanem hogy sokkal tőkeintenzívebb termelést folytatnak, sokkal drágábban teremtenek egy munkahelyet. Ha egy magyar vállalkozás válna multivá, ez a problémája megmaradna.

Ez nem minden helyzetben baj, de nálunk munkaerő felesleg van, mégpedig a képzetlenek körében elsősorban (illetve most már a szakképzetteknél is, ahogy az autógyárak s egyebek bocsátanak el).
Ebben a helyzetben igenis sokkal hasznosabbak az olyan vállalkozások, akik sok munkahelyet tudnak eltartani. Pl. Pista bácsi disznótenyészete.

És mégegy szempont, hogy én nem szeretem, amikor a vállalkozások előtt csak két lehetőség van: növekedsz vagy meghalsz. Jó lenne, ha az olyan - családi - vállalkozások is hosszú távon fennmaradhatnának, akik ismerik az "elég" szót, és nem akarják mindenáron a világot bekebelezni.

is 2009.02.16. 23:03:39

@Silcon: na a családi pótlékot előhoztad, de az érvelésemet nem, úgyhogy látom, nem akarsz erről beszélni. hát jó.

a pártfinanszírozást a majdnem kész ötpárti megegyezés után új feltételek támasztásával a FIDESZ bombázta le. ehhez hiába is kötsz bármit, akkor nem lesznek régiók, marad 19 megye, és a képviselők etetése.

a környezetszennyezésből (avagy autógyártás) lett Szlovákia gazdag. tehát akkor mégse kövessük a szlovák utat, hiszen az is hova vezet, bele a nagy környezetszennyezésbe, munkát meg nem is adott a szlovák munkásnak, azok a levegőből gazdagodtak. nincs kedved még egyszer átgondolni ezt az érvelést?

a TB költségvetés növelése/csökkentése államilag is megy, a megjegyzésed érdekes, de elbeszélés egymás mellett. esetleg egy választ?

a minimálbér megadóztatása véletlenül sikerült, mivel a duplájára emelték, miközben az SZJA sévhatárok hosszú évekig nem változtak 10% infláció mellett sem. nem szándék, hanem mellékhatás volt, de várom, hogy most szándékból megtegyék ismét.

OK, az autópályából valószínűleg kevesebbet loptak ki, mert akkor még a FIDESZ nem adott az ellenzéknek (azóta van ugye a hírhedt 70-30%), de az MFB-s trükkre pont azért volt szükség, hogy menjen az a kilopás. olcsó alatt a teljesen korrupciómentes építést értem.

na de még mindig csak cáfolatokat olvastunk (a családi pótlék említése mellett), halljunk aktív, konstruktív javaslatokat is a FIDESZ részéről, valami olyat, amit most nem gáncsolnak, ha a kormány felveti.

Káposztakukac 2009.02.16. 23:05:33

@Silcon: ez teljesen igaz, csak ugye nálunk tele vannak az egyetemek bölcsészekkel meg marketingesekkel, mérnököket, informatikusokat meg már szinte nekünk kell importálnunk(enyhe túlzással)

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.02.16. 23:06:27

@Attila64:

Az a nem több, mint sejtésem, hogy van valami abban amit mondsz. De talán nem így direktben. Mindenesetre, az érzéstől, hogy a LMP körül valami nincs rendben, nem tudok megszabadulni.

Ha semmi más, ha tényleg semmi más, az a fönntartásom biztosan megmarad velük szemben, hogy meggyőződésem, hogy a jelenlegi helyzetből nem vezethet új párt alapításán át a kiút.

Mert:

www.kibulizottorszag.net

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 23:07:59

@Káposztakukac: kéne kéne, de miből? Ezek nemzetgazdasági szinten is rosszul megtérülő beruházások (drága építés, drága fenntartás, kis gazdaságfejlesztő hatás). Az M0-nyugat meg még fölösleges is. Mit akarsz, lebetonozni a Pilist? Meg lehet kerülni Bp-et másik oldalról, hamár.

sandorn (törölt) 2009.02.16. 23:08:04

@Lastres: Válaszok:
a) mondok neked 2 multit: OTP és MOL. Nyilván nem szereted őket, mert kiviszik a profitot és nem tartják itt:)
b) a gazdaság célja nem az hogy a képzetleneket foglalkoztassuk hanem hogy a képzetleneket úgy foglalkoztassuk hogy több értéket termeljenek meg mint amennyit elfogyasztanak. Ergo a közmunkaprogramok ahol 20 ember sepregeti a falu főterét ahonnan már enni lehet nem hasznos.
c) vannak közgazdaságtani törvényszerűséget ahonnan MO sem kivétel. Nem kötelező növekedni de a versenyben életben kell maradni. Lehet választani más rendszert - volt is ilyen - de az nem működött, szocializmusnak hívták. Tehát, mégegyszer. Nem kell növekedni, elég ha életben maradunk.

Silcon 2009.02.16. 23:10:35

@Lastres: "hanem hogy sokkal tőkeintenzívebb termelést folytatnak, sokkal drágábban teremtenek egy munkahelyet"

Esetleg azért tesznek így, mert nagyok a munkára rakódó adótehek.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.02.16. 23:19:02

Silcon: aha, szóval a kisvállalkozók azért teremtenek olcsóbban munkahelyet, mert náluk alacsonyabban a munkára rakódó terhek? Érdekes :O

odamondok 2009.02.16. 23:21:35

@Lastres: Miért gondolod, hogy van elég autópálya?

Oké, hogy nem létkérdés, és nem ilyen drágán, mint most, de szerinted nem fontos a közlekedésfejlesztés?
Nekem szimpatikus a mozgalom, de ha ez az útfejlesztési programotok, az baj.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 23:25:48

@sandorn:
a) félreértettél, a magyar multiknál a profitkivitel éppen nem akkora probléma, hanem a tókeintenzív termelés.
b) valóban, nem is közmunkáról beszéltem. Hanem olyan munkahelyekről, ahol alacsonyan képzettek is értéket tudnak termelni. Bl. biokertészet, épületek szigetelése, fútési rendsze csere, vasút- és útfelújítás, stb. De ehhez az kell, hogy a munka terheit érezhetően csökkentsük a minimálbér szintjén (és esetleg a segélyt munkabér mellé is lehetne csökkentett mértékben, hogy ne legyen törés a munkábaállás).
c) A természetnek is vannak törvényszerűségei, ami alól Magyaország sem kivétel. Ha túlhasználjuk az erőforrásainkat, megpusztulunk. Ezért kellene kicsit felelősebben, hosszabb távon gondolkodni arról, milyen gazdasági rendszert építünk fel.

Káposztakukac 2009.02.16. 23:26:45

@Lastres: sajnos nincsenek smileyk, úgyhogy nem tudom rendesen kifejezni, hogy mit gondolok. de figyelj, te észnél vagy? autópályáknak nincs gazdaságfejlesztő hatásuk? ezt te most tényleg komolyan gondolod? mert ha igen, akkor szerintem ezentúl ki lehet zárni minden intelligens diskurzusról. a fenntartást meg nem kicsi részben a felhasználó fizeti meg matrica/úthasználati díj formájában. komolyan mondom eláll a lélegzetem, olyan hülyeséget írtál éppen. remélem tisztában vagy azzal, hogy az a nagyon-nagyon kevés versenyelőny, ami nekünk még egyes országokkal szemben a térségben van, az a magyar autópálya hálózat viszonylagos fejlettségéből fakad. a mercedes is azért jött a sokáig favorizált románia helyett kecskemétre, mert a románoknál még évekig tartott volna az autópályahálózat viszonylagos kiépítése, itt meg már minden megvolt. a pilist meg aláalagutaznák. de végülis igazad van, minek m0. városon keresztül is el lehet jutni 2 végpontba.

Silcon 2009.02.16. 23:34:29

@Will-O-The-Wisp:
A kisvállalkozónak ahhoz nincs elég tőkéje, hogy pl. automatizáljon egy folyamatot, megoldja emberrel. Egy multinak van rá pénze, gépesít. Hosszútávon megéri neki.

Wonderland 2009.02.16. 23:34:51

Lastres 2009.02.16. 21:14:49
@CsárliFirpó: Hát ha a fidesztől várod a szakértelmet, akkor nagyot fogsz csalódni...

De ha kételkedsz a szakértelmünkben, olvasd már el a programunkat: www.lehetmas.hu/img/lehetmas_agenda.pdf

Már bocs, elolvasva ez a szocik+szadesz kampányjelszavainak gyűjteménye. Gondolom ugyanazok is írták. Szép, igényes munka egyébként. Ugyanaz a dizájn, ugyanolyan szövegek... Holláré de majd az LMP! Majd ők! Nem gondoltam volna, hogy a szocik ismét rafkóznak...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 23:37:48

@odamondok: a közlekedésfejlesztés nagyon is fontos, csak az nem egyenlő autópálya.

Egyrészt azt gondoljuk, hogy a közúti egyéni közlekedésnek és szállításnak túl nagy a súlya, és túl nagy az a gazdasági és környezeti kár, amit okoznak, de nem fizetnek meg az autósok és kamionosok. Ez főleg a főutakra és a városokra igaz.
A - tranzit - kamionforgalmat korlátozni kell, átterelni vasútra, az agglomerációban pedig a kötöttpályát fejleszteni.

Utak területén a prioritásnak a kisebb településeket összekötő, alsóbrendű utak felújítása, aminek valós vidékfejlesztő és gazdaságélénkítő hatása van.

odamondok 2009.02.16. 23:53:38

@Lastres: Világos, de hosszabb távon emellett is szükségesnek látom a némethez hasonló, jól ellátott autópályarendszer építését hazánkban.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.16. 23:56:55

@Káposztakukac:
A kis különbségek, ugye. Én nem azt írtam, hogy általában az autópályáknak nincs, hanem az általad felsorolt, még meg nem épülteknek nincs SZÁMOTTEVŐ.
Egyébként meg elég sok tanulmány van arról, hogy egy autópályának akkor van általános gazdaságfejlesztő hatása, ha egy csomó más feltétel - munkaerő képzettsége, tőkeellátott kkv-k, közszolgáltatások, stb. - fennáll. Ha ezek nincsenek, az autópálya mindössze annyit csinál, hogy a csomópontokba vonzza a népességet, és elnéptelenedik/elszegényedik a vidék.

A Mercedes azért jött ide, mert hozzávágtak 50 milliárdot. Nesze neked autópályák fejlesztő hatása. Kicsit gyenge vonzerő, ha ennyire meg kell támogatni:)

Vert 2009.02.16. 23:58:10

Az izlandi „Baloldal-Zöld párt” egyáltalán nem áll kívül a klasszikus jobb-és baloldali politikán, sőt, jelenleg a legbaloldalibb párt az izlandi parlamentben, a szocialistáktól még balra. „Zöld”-nek csak amiatt hívják magukat, hogy sosem támogatták a nehézipart, valamint ez igen jól hangzott a választásokon.

Ettől függetlenül szerintem is jó lenne, ha változna kicsit a magyar politikai kultúra.
Mert bármennyire szokás Magyarországon jobb-meg baloldalról beszélni, a Fidesznek és az MSZP-nek vajmi kevés közük van a klasszikus európai jobb-és –baloldalisághoz. Mind a két párt aszerint váltogatja a jobb-meg baloldali érveket, ahogyan épp az az adott helyzetben a legkedvezőbb nekik.
És ez így is lesz, amíg Józsi Bácsi meg Mari néni ennyire vevő a demagógiára. A valós gazdasági helyzetre senki nem kíváncsi. Ma, Magyarországon nem lehet választásokat nyerni azzal a szöveggel, hogy „Igen, megszorítások kellenek, hogy később jobb legyen”, mert senki nem gondolkodik hosszú távra. Ma még jó legyen, kit érdekel a holnap? És ez nem csak a pártok hibája, hanem a választóké is.

Közöd?? (törölt) 2009.02.17. 00:14:13

hahaha ez marhajó persze, hogy Magyarország nem Izland, Magyarország = Argentína ami sokkal-sokkal szörnyűbb tragédia lesz

kampeckoppany 2009.02.17. 00:20:46

ez épp ide illik, nemrég találtam:
Nem feltétlenül fizikai értelemben.
De tény, hogy az könnyíti a lekapcsolódást.
Arról van itt szó ugyanis.
A felszabadulásról.
Újjászületés party.

van előtte, utána, de ez szerintem jelenleg nem fazszág.

Káposztakukac 2009.02.17. 00:24:45

@Lastres: menteni próbálod a menthetőt, de nagyon nem megy. a románoktól ugyanúgy kaptak volna 50 milliárdnyit. az összes lehetséges ország a közösségi jog szerinti maximummal "dobta" volna meg a mercedest, szóval nem ezen múlt. a mercedes vezetősége konkrétan kiemelte, hogy a jobb infrastruktúra miatt jöttek ide. amúgy áruld már el nekem, hogy szerinted békéscsabára, ami most szinte el van zárva a világtól, mi a faszért nem lenne érdemes autópályát építeni. áruld már el nekem, hogy az ukrán határig, ahova és ahonnan hatalmas tranzitforgalom döcög már most is másodosztályú országutakon, mi a faszért nem kellene autópálya. áruld már el nekem, hogy miskolc és a szlovák határ között miért nincs szükség autópályára, amikor az az ország egyik legelmaradottabb része, és minden egyes infrastrukturális beruházás, főleg egy olyan jelentős, mint egy autópálya, lényegesen növeli a helyi ipar és munkaerő versenyképességét, mivel így be tud kapcsolódni a gazdasági körforgásba.

áruld már el nekem, hogy amennyiben az autópályák az általad említett okokból feleslegesek, akkor az elmúlt 50 évben miért azok az országok fejlődtek a leginkább, amelyek hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy kiépítsék a gyorsforgalmi-hálózatukat és miért szerepel az eu legfontosabb, legalapvetőbb programjai között az európai gyorsforgalmi-hálózat kiépítése?

mement 2009.02.17. 00:33:27

Kaposztakukac

Az autopalya fontos dolog, de kozel sem olyan prioritasu mint azt beallitani probalod, foleg ugy hogy az autopalyabol fakado elonyok egy resze kivalthato mas eszkozokel, mondjuk a vasut esszeru fejlesztesevel.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.17. 00:45:27

@Káposztakukac:
Nem próbálom menteni. Az autópálya egy idejétmúlt, felesleges, drága és környezetpusztító formálya az infrastruktúra fejlesztésnek.

De ha nekem nem hiszel:
idézet a Deloitte & Touche „Észak-Kelet-Magyarország gazdasági és infrastruktúra fejlesztésének összefüggése, különös tekintettel az M3-as autópálya megvalósításának társadalmi-gazda-
sági-környezeti vonatkozásaira” című tanulmányából (1997): „Az autópálya önmagában nem okoz gazdasági fel-

lendülést, ehhez sok tényezõ együttes jelenléte szüksé-

ges. Ezek között szerepel a mûszaki fejlesztési potenciál,

a szakképzett munkaerõ, a megfelelõ oktatási intézmé-

nyek, az innováció-orientált vállalkozók és vállalkozá-

sok, a hagyományos és kockázati tõkét kínáló pénzügyi

infrastruktúra, a telekommunikációs infrastruktúra,

valamint a vállalkozásbarát politikai és gazdasági kör-

nyezet, közigazgatás.”

„Ugyanazt az összeget autópálya építés helyett a be-

ruházások támogatására fordítva sok tízezerrel több

munkahelyet lehet létrehozni.”


Az a baj, hogy azt hiszed, az autópálya ingyen van. Nem. Az autópálya nagyon-nagyon drága, annyira drága, hogy szinte bármi másra költöd, nagyobb hasznod van belőle nemzetgazdasági szinten. Értem én, hogy jó érzés 2 óra alatt végigrobogni az országon, de ez egy kicsit sokba fáj az adófizetőknek. Sokkal gazdaságosabb jól karbantartott egyszerű főutakkal, jó vonat- és tömegközlekedéssel megoldani a dolgokat.

S hogy

bryan 2009.02.17. 00:48:56

@Lastres:
A tranzit "átterelése" vasútra azért nem ilyen egyszerű, 3-500 kilóméter kedvéért nem biztos, hogy sokan szívesen átrakatnák a szállítmányukat. Ez egyike azon kérdéseknek, ahol ha Magyarország egyedül lép, sokan nem fogják szeretni.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.17. 01:01:11

@bryan: ebben igazad van, ez nem egy egyszerű és gyors sikerrel kecsegtető terület. De megfelelő "ösztönzők" mellett - magas útdíj, gyors áthaladás, fűtött szalonkocsi, reggeli a sofőrnek mangalicakolbásszal és kis pálinkával:) - biztos sokan lennének, aki ezt választanák (ennek az infrastrukturáját kiépíteni is elég drága, meg kell nézni, mi mennyire éri meg).

bloggerman77 2009.02.17. 02:05:51

Érdekes, hogy egy magát Zöld-ként definiálo párt hogy szorgalmazhatja Izland unios csatlakozását, amikor az egyet jelentene az egyesült olasz-spanyol-portugál rablo halászhajoflották megjelenésével a felségvizeiken.
Nem véletlenül nem unios ország Norvégia sem, hazájuk kirablását akarják így megakadályozni.

svejk_a_derék_katona 2009.02.17. 05:16:25

lmp, beleolvastam a programba. de nem láttam benne semmit a bla blán kívűl.
ennyi erővel a kétfarkú kutya pártra is szavazhatok.
aki Örök életet és ingyen sört igér.

2009.02.17. 06:05:58

Nem akarlak megsérteni, kedves LMP blogiró, de ilyen általános maszlagot én is tudok irni! Ha lehetne--konkrétumokat és nem frázisokat puffogtatni!Javits ki, ha nem igaz--de azt hiszem megéreztétek a pénz, a hatalom izét! Hiszen, ma aki a parlament környékén lébucol, az mindent megtehet következmények nélkül!Azon kivül, mint ahogy a közmondás mondja--bolond az, aki igérni sem tud!Mert az ingyen van és igy pénzbe sem kerül!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.02.17. 07:03:21

Komolyan, senki nem hiszi el a 98-2002 közötti időszak gazdasági mutatóit? Ellenben hisztek az állandó gazdasági növekedésben egy zárt rendszerben? A mennyiségi expanzió akadálya a lassuló népességnövekedés és erőforrás-kitermelés, a 'minőségi' expanzió ütemét pedig már képes a tudományos és technológiai fejlődés szinten tartani. Fenntarthatóságra kéne törekedni meg kisebb kamatterhekre.

joungen 2009.02.17. 07:24:28

Magyarország nem Izland, nem csak gazdaságilag nem hasonlít, másban sem. Magyarországban az a legviccesebb, hogy a lakói már az utolsó utáni pillanatban vannak, de még mindig egymást gyűlölve fújják ugyanazt a dumát, ugyanúgy összeesküvés elméletekben hisznek, ugyanúgy külső erőket hibáztatnak a saját hibáik miatt, ugyanúgy gyűlölnek mindent ami változtatni akar bármin is (nem a politikára gondolok itt, hanem az élet minden területére), el kell fogadni, hogy ez az ország ilyen, mégcsak nem is vesztes, mert soha nem volt sokkal jobb ennél (esetleg csak hazugságok árán és ocsmány elnyomás árán. pl. Kádár alatt), soha nem volt igazi, képviseleti demokrácia, soha nem volt olyan gazdasági fellendülése (az elmúlt 30 évben) ami mögött valós teljesítmény állt volna és nem valamilyen ócska önbecsapás. Szóval :D lehet hasonlítgatni meg lehet utálkozni szorgosan, hiszen ez megy legjobban! Hajrá Magyarország, tedd azt amiben legjobb vagy: gyűlölködj! :D

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.17. 07:30:10

@pipedog2: sajnálom, ha túl általánosnak találtad. Ez az agenda a célokat jelöli ki, részletekbe nem tud menni mindenhol. De így is van benne elég sok konkrét dolog, benne, ami egyértelműen kijelöli az irányt. pl. ha azt írjuk, hogy "A postai szolgáltatást és vízszolgáltatást közösségi ellenôrzés alatt tartjuk", akkor az azt jelenti, hogy nem adjuk el és nem számoljuk fel. Vagy hogy az önkormányzatoknál a több száz finanszírozási forma helyett egyetlen normatívát kell bevezetni. Vagy hogy az önkormányzatok ne tarthassanak zárt ülést.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.17. 07:36:23

@janos551: szeretnéle kijavítani, nem a hatalom és a pénz ízét éreztük meg, hanem már nagyon elegünk van abból, amit a mai politikusok csinálnak, és felvettük a kesztyűt. (a javaslataink között csomó van, ami épp azt célozza, hogy ne lehessen megtenni mindent a parlament környékén, lásd az antikorrupciós 12 pontunkat: lehetmas.hu/hirek/73)
Nehéz lesz, mert a politika annyira mocskos dolog lett, hogy mindenki gyanakszik (mint a te példádon is látható), de valakinek muszáj valamit tennie.

Pénzt sem autópályákból vagy sulinetből, hanem a szimpatizánsoktól gyűjtünk, lásd kampany.lehetmas.hu

l3v1 2009.02.17. 08:19:50

"érdekes, hogy Te azt várod a FIDESZ-től, hogy mindazokat a reformokat megcsinálja, amelyeket most elgáncsol"

Nekem spec. kezd kicsit unalmassá válni a szöveg, hogy szegény MSZP csak azért nem tudott semmit csinálni, mert az ellenzék (i.e. Fidesz) állandóan gáncsoskodik. Ez blődség, bár kétségtelen, hogy bizonyos célközönség körében valamelyest működőképes érv.

Egy kormánynak képesnek kell lennie végrehajtani a terveit (már ha vannak) vagy magában, vagy a koalíciójában, vagy megfelelő kompromisszum-készséggel akár az ellenzékkel együtt. Erre számos példa van mindenfelé, még akkor is ha nagy ellentétek voltak közöttük. Nálunk másképp jár bizonyos emberek agya és célrendszere, ennek is oka van.

A "mai politikusok" címszó alatt egyben lehúzni az egésze gárdát nem lehet, mert az emberek csak néhány fejet látnak folyamatosan és senki nem tudja mennyi esetleg értelmes ember van a háttérben.

Az is bűzlik kicsit, hogy a Fidesz 4 évét még mindíg gyermek-riogatási színvonalon emlegetik sokan, noha a maradék tizenx év során kedves MSZP-s és koalíciós emberkék, hogy is fogalmazzak, nem sokat villogtatták hozzáértésüket, szociális érzéküket (minek is, hiszen szocialisták, nem kell az). És a szoc. oldalról sokat kritizált és újbeszélben átjelentésezett populizmus (nem mint demagógikus eszme, hanem mint politikai és szociális eszköz) is folyamatosan hiánycikk volt oldalukon, pedig jó kézben, értelmes vezetésben ez is fontos elem.

Összeségében Izland az Izland, mi pedig mi vagyunk, itt, a mi társadalmunkban működő megoldások kellenek, kellettek volna, sajnos sokak által imádott tinédzser éveibe lépett kormányunk ezeket nem volt képes sem megtalálni, sem alkalmazni.

Ilyen kormány máshol (akár Izland, akár más) félrevonult, még időben. Nálunk ezt is sikerült addig kibekkelni, hogy ehhez is késő legyen.

Igazábül csak gratulálni tudok mindehhez, csuda egy helyen élünk (még egy darabig).

Stoney Hill Billy 2009.02.17. 08:28:16

nálatok is van egy leszbi csaj miniszterelnöknek? azér lehetne csinosabb, mint az izlandi!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.02.17. 08:59:54

"A kérdés csak az, hogy mi nyitottak vagyunk-e az ilyen típusú új válaszok befogadására, egy új erő észrevételére, ha előáll a saját, újdonságként ható ötleteivel?!"

Oh yes, igen, a buta birka nép alig várja, hogy az okos LMP megmentse önmagától :)

boldogok_a_sajtkészítők 2009.02.17. 09:20:30

Skacok, engem csak egy valami érdekel a programmal kapcsolatban: honnan szereztek hozzá pártízezer dolgozni tudó és akaró közalkalmazottal és a mostani párszázezret hova teszitek?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.02.17. 09:28:45

@templar: osssztobaszág... nem köll, mert se Magyarországon, se máshol Európában nem szokás az egész államigazgatást lapátra tenni. Ellenben a különféle szintű döntéshozók/vezetők és haveri tanácsadóik valóban mennek-jönnek, a közbeszerzések szintén... LMP = Lesz Még Privatizáció?

boldogok_a_sajtkészítők 2009.02.17. 09:44:06

@Herr SturmLiberator: értemén, hogy nem szokás, ellenben el lehetne rajta gondolkodni talán. Az ablakommal szembeni irodában ugyanis pont államot igazgatnak egész nap és hogy-hogy nem, a választott munkaeszköz egész nap a pasziánsz.

(mondjuk büszkék lehetünk arra, hogy a pasziánsz-vb-t tutira a Magyar Közalkalmazottak All Stars nyerné...)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.17. 09:44:37

@templar: az Agenda (www.lehetmas.hu/img/lehetmas_agenda.pdf) 5. része erről szól.

Privatizációt nem akarunk, sőt.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.02.17. 09:45:02

@Stoney Hill Billy: ó, ha tudnád, milyen csinos lányok vannak nálunk...! :) és sok közülük tuti hetero, ahogy én látom. gyere és nézd meg:

"Rövid szünet után ismét LMP klubot szervezünk! 2009. február 21-én várunk a Bar Ladinoban (Dob u. 53).
Mindamellett, hogy továbbra is nagyon szívesen beszélgetünk veletek a szervezet alapvető céljairól, felépítéséről is, az este folyamán végig külön asztal üzemel majd a programunkról érdeklődőknek, ahol lehetőségetek lesz feltenni kérdéseiteket szakértőnknek. A sörözés és a jókedv most is garantált! Sok szeretettel várunk titeket!"

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.02.17. 09:53:17

@Herr SturmLiberator: asszem itt senki nem lett lebutabirkázva. ahogy Pollack írta, tényleg csak annyi a kérdés, hogy észrevesznek-e minket elegen, és elég nyitottak, bizakodók lesznek-e ahhoz, hogy adjanak egy esélyt.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.02.17. 10:35:50

@bnct: ez mintha az LMP-n múlna.

@templar: azt egy percig se állítom, hogy nem ártana megszűrni az asztalbetyárokat... van ahol malmoznak, van ahol a belük lóg. Átcsoportosítás szinte nem létező fogalom, inkább kirúgnak uccára vagy felvesznek uccáról emberkéket(+ persze protekciós haverok, plakátolók) Na meg ugyebár van 10 milla állampolgárra 3200 önkormányzatunk, míg az öt millás finneknél kb. 400. Mégis megy a szekér náluk, jobban is. De mindettől függetlenül bárki is kerül hatalomra, nem kell a nullából államot építenie maga alá.

pgeri 2009.02.17. 11:02:03

@Lastres: A multik [...] sokkal tőkeintenzívebb termelést folytatnak, sokkal drágábban teremtenek egy munkahelyet. Ha egy magyar vállalkozás válna multivá, ez a problémája megmaradna.

Ja, mert akkor hirtelen el kéne kezdenie adózni. :-) Viccesnek hangzik, pedig ez a helyzet. Nem lehet nem észrevenni, hogy ma a KKV szektor üzleti terve úgy van megkonstruálva, hogy minimálbér + boríték. Így marad életben. A multié meg úgy, hogy drága munkaerő + állami támogatás kiharcolása és/vagy tőkeintenzív termelés.

Emiatt minden szinten csökkenteni kell a bérekre rakódó terheket, nem csak a minimálbérre kell koncentrálni. Feri mostani lépései már ebbe az irányba mennek, természetesen túlzottan óvatosan és alaposan lekésve a versenytársainkat. A vicces, hogy pont ő fogalmazta meg, hogy "néhány százalékkal nem érdemes vacakolni". Amiben egyébkény igaza volt, hiszen a fehéredéshez masszív csökkentés, erős kommunikáció és szigorú ellenőrzés egyszerre kéne. De az a fránya reálpolitika sajnos csak néhány százalékos vacakolást engedett.

Az LMP tervei közt szerepel az öko adók beemelése a gazdaságba. Ezzel teremtődne olyan mozgástér, ami Ferencünk javaslatánál lényegesen komolyabb lépéseket is lehetővé tenne. A kétkedőknek: tudom, az agenda számszerűen erről semmit nem tartalmaz. Majd a program.

Az autópályákról: 1-2 kivételtől eltekintve már nem kellenek klasszikus autópályák. A mai M2-höz illetve 8-as úthoz hasonló autóutak illetve sima elkerülőutakkal megtámogatott közutak el tudják vinni a mai és a középtávon várható forgalmat. A felszabaduló lóvét meg el kell kezdeni betolni a vasútba, a közösségi közlekedésbe és a kerékpáros infrába.

Pollack 2009.02.17. 11:28:15

@janos551: Ha a pénz és hatalom ízét akarnánk érezni, akkor nem az LMP-ben ténykednénk. ;)
A hitegetés és ígérgetés pedig nem hiszem, hogy a mi műfajunk lenne... ezek a skill-ek már foglaltak idehaza.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.17. 12:27:44

@pgeri: lehet ilyen hatás, de ez nem magyaráz mindent. Egy autógyár akkor is tőkeintenzívebb, mint egy ksivállalkozó, ha azonosak az adózási feltételeik. És a multik jó része is a nagy tömegeket minimálbér közelében foglalkoztatja, úgyhogy szerintem a csökkentés erre való koncentrálása teljesen rendben van.

pgeri 2009.02.17. 16:52:29

@Lastres: ha igazad van, és a nagy cégek (magyar vagy multi itt mind1) sokan minimálbért fizetnek, akkor még nagyobb az ellentmondás. Mert mit lehet látni? Az 5 fő alatti vállalkozásoknál a bevallott jövedelem átlaga nem éri el a minimálbért. Szemben az 5 fő feletti 190 ezres KSH átlagbérrel.

Az Oriens kilábalás programját mindenképp ajánlom elolvasásra. Bár a megoldással sok helyen nem értek egyet, a helyzetelemzéssel (első két fejezet) sokat vitatkozni szerintem nem lehet:

www.kilabalas.hu/publikaciok

Clevinger 2009.02.17. 21:06:09

A melósok minimálbéréből meg a górék maximálbéréből jön ki az országos átlagbér aminek köze sincsen semmiéle valósághoz, mert az egyiknek marhára kevesebb van a másiknak meg irtóra több szóval ehelyett is kitalálhatnák már valami más mutatót. pl 50-100 ezer közti keresettel rendelkezik x fő 100-150 ezerrel y stb 5-10 milló köztivel meg @.
Nekem sokatmondóbb lenne.

pgeri 2009.02.17. 21:25:19

www.apeh.hu/data/cms55985/20081002_szja_eva.pdf

Persze ez csak a bevallott jövedelmeket tudja kimutatni. A 6. oldalt nézd!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.02.17. 23:13:59

Lastres 2009.02.16. 22:12:26

Igen. Csakhogy pont ez aggaszt engem a leginkább az LMP-vel kapcsolatban. Más emberek, de nem más út. (Sőt az emberek sem annyira mások. Elek.)

A más út ott kezdődik, hogy az ember nem csinál egy új pártot, hanem megvárja mit mond a társadalom lentről. És mot ne vérd, hogy egy ilyen beírsban ezt részletezzem. De az biztos, hogy az LMP eleve zsákutca a nagyon okos nagyon szép programjával. Ez is csak fölülről lefelé van, mint eddig. Ugyanúgy been van a szakértelem zsákutcában, mint azt hiszem te magad mondod ott valahol. Az egész megközelítés antidemokratikus, akkor is ha esetleg nem érted hogy mire mondom. Ahol a szakértelemmel jönnek a politikában ott nincs demokrácia. Aki azzal jön, nem demokrata.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.18. 08:06:56

@A Nép - Te vagy!: egy kicsit ellentmondásos, amit írsz. Tehát márki bármit kitalál (egyedül vagy csoportosan), az "felülről" van.

És hogy itt beszélgetünk ezekről az elképzelésekről, épp azt bizonyítja, hogy ez nem egy antidemokratikusan kitalált és rád kényszerített dolog, hanem egy viták során alakuló valami (amit az is bizonyít, hogy pgerinek is több mindenben más a véleménye).

A szakértők diktatúrája és aközött, hogy amit mondunk, az legyen érvekkel, esetleg adatokkal alátámasztva, van egy kis különbség.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.02.18. 14:37:06

@Lastres:

Egyáltalán nem ellentmondásos, csak nyilván nem érted, hogyan gondolom. Ez nem meglepő ennyiből. (Bár mintha már máshol is érintettük volna ezeket, sajnos a memóriám nem tökéletes).

A fölülről lefelé TÉNYLEG minden kezdeményzésre áll, ha az úgy néz ki, hogy a kezdeményező pártként vagy olyasmiként lép föl és kész programmal áll elő. Nekem meggyőződésem, hogy így minden - legyen bármennyire is jószándékú - kezdeményezés eleve zsákutcás. A jószándék hihetetlenül kevés. Bár sokkal jobb persze mint a rossz a szándék, szükséges minimumnak is kevés.

Hozzátenném, ha van ellentmondás az éppen az LMP-ben van, nem bennem. Mert hogyan egyezteted össze egyrészt a „viták során alakuló valami”t a már nagyon részletesen kidolgozott „ezt ls ezt fogjuk csinálni” hangvételú 58 pontos programmal? Kívülről úgy létszik, hogy lentről a hozzájárulás abból állna, hogy adott estben lehet az LMP-re szavazni.

Amit a szakértelemről mondsz, ott az aggodalmam jellgét vagy félreérted, vagy félreinterpretálod. Nem mondom, hogy gonoszságból.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.02.19. 17:55:36

@A Nép - Te vagy!: "A fölülről lefelé TÉNYLEG minden kezdeményzésre áll, ha az úgy néz ki, hogy a kezdeményező pártként vagy olyasmiként lép föl és kész programmal áll elő."

Ez igaz. De az LMP-ben nem így történt. A kezdeményező máfél tucat ember volt még 2007 őszén, akik elkezdtek másokat is meghívni, akik szintén hozták a barátaikat, és így tovább. Eközben folyamatosan alakult ki és fogalmazódott meg a szerveződés politikai identitása (ld az Alapító nyilatkozatot a honlapon) és célrendszere (ld az agendát). Ez utóbbi azért készült, hogy nagyjából tudni lehessen, mihez csatlakozik az ember - akkor is, ha már nem feltétlenül van meg a személyes ismeretség.

Mert az nem úgy megy, hogy összeverődik "alulról" egy politikailag formátlan massza, aztán majd kisül belőle valami jó. Egymástól nagyon távol álló elképzeléseket nem lehet összeegyeztetni. Ez valami ködös népfronti fikció, de nem a plurális demokrácia gyakorlata.

Ennyit az agendáról, ami tényleg csak körvonalakat határoz meg (még ha a nyelvezete elég határozott is), és közel sem végleges. A részletes választási programunk jelenleg is alakul; részvételi módon, egy wikis rendszerben dolgoznak rajta a tagok és (juj) a szakértők. Aki belép, az beleszólhat. Szerintem ez így demokratikus és "alulról szerveződő", de szólj, ha rosszul látom.

Őszintén szólva, örülnék, ha fel tudnál mutatni egy szerinted jól működő példát, mert a kibulizottországos dolgozatot olvasva nekem nem volt egyértelmű, hogy ezt hogyan is kéne elképzelni a gyakorlatban. Tényleg kíváncsi vagyok.

Parandokht 2009.02.21. 12:55:30

Attila64 és társai: már ne is haragudjatok, de ha jól láttam az eszdéesz képtelen ebben a "megvalósult liberalizmusban" többet hangoztatni annál, hogy "igasságotabuziknaaaak!" meg "százasérazemberijogoooot!". ez azért van, mert egy rég túlhaladott ideológiai rendszer mentén képes csak gondolkodni. az, hogy az LMP nem akarja tovább mélyíteni a társadalmi csoportok közötti villongást (ami, bárhogy is nézzük, az ország népén belüli megosztottság, tehát nem erősíti azt.), az már csak azért is teljesen logikus, mert most sokkal fontosabb dolgunk van annál, hogy kitaláljuk, hogy kinek szebb a bőre vagy mélyebb a múltja.
itt alapvetően a jelenről és a jövőről van szó, a múltat már az őseink elszúrták nekünk szépen vagy ötszáz, de inkább ezer vagy még-több éven keresztül (egész európára gondolok itt).
na, majd ha mindenkinek lesz megtermelhető vagy megfizethető árú vegyszermentes, tápláló ennivalója; élhető életformája -- idővel pihenésre, létfenntartásra, emberekre; tiszta vize; értelmes hivatása, családja, közössége, akikkel-ért dolgozhat; és tudása, amivel akár az infrastruktúra zavaraikor is képes életben maradni, gyógyítani vagy megvédeni magát; na akkor majd lehet háborúzgatni, ha valaki nagyon akar. majd lesz miről mesélni:D

és ezt nem lehet, szabad elintézni azzal, hogy "dehátezidealizmus" vagy "dehátavilágnemígyműködik". ezek, amiket felsoroltam, nagyjából az alapvető emberi _szükségletek_. az összes történelemben előforduló természeti népet, ha megnézed, nagyjából-egészében ezek mind megvannak. általában a premodern "civilizált" népek szabad társadalmában is, sőt, a legtöbb feltétel még a nem-nagyon durva rabszolga-helyzetben is [a bűnözők, néhol hadifoglyok munkáját kivéve, ahol volt ilyesmi].
és ezt számítógéppel meg repülővel felszerelve is meg lehet csinálni. mert ez nem technikai eszközök vagy politikai berendezkedés kérdése, hanem szemléleté. hogy lefekszünk-e a csudálatos GDP-értékeknek, és a "növekedés" kultuszának, vagy kitaláljuk végre, hogy mi, az, amire nekünk, embereknek és ittésmost nekünk, magyaroknak, pestieknek, miskolciaknak, szükségünk van, és mit kell tennünk érte.

ez a programterv-cucc legalább értelmes célokat ígér [nem ismerem személyesen a pártot, mozgalmat és tagjait, ezért nem tudom, hogy várhatok-e tőlük tényleges megvalósítást], ami túlmutat azon hogy "hogyan-éljük-túl-a-válságot", és hogyan csináljunk magunkból ámérikát. mert végeredményben a "fejlett" ország mítosza az "amerikaálom" jelenségében gyökerezik, amaz pedig a végül profithívővé és technokratává lett felvilágosodáskori gondolkodásban.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.02.25. 21:56:16

@bnct:

Csak most látom. De nincs most időm ezzel foglalkozni, bocs.

Magsz ejt 2009.03.01. 17:50:49

Ennek az országnak egy válságkezelő programra van szüksége,de az LMP még ilyennel nem drúkolt elő.Ha az a céljuk ,hogy bekerüljenek a parlamentbe,akkor többre lesz szükség...
1.program
2.jó reklámozási technika
3.megcélzott társadalmi réteg (javasolnám a 4milliós dolgozó réteget)
4.tömörebb szövegre(mer ez még mindig politikai maszlag)
5.fontosabb célok,gazdasági konkrétumok(hogy oldanák meg a válságot
6.a támogatók szerzése(2000 ft, azért anyit már kevesebben adnak!Okosabb megoldás kell

Magsz ejt 2009.03.01. 17:51:49

Ennek az országnak egy válságkezelő programra van szüksége,de az LMP még ilyennel nem drúkolt elő.Ha az a céljuk ,hogy bekerüljenek a parlamentbe,akkor többre lesz szükség...
1.program
2.jó reklámozási technika
3.megcélzott társadalmi réteg (javasolnám a 4milliós dolgozó réteget)
4.tömörebb szövegre(mer ez még mindig politikai maszlag)
5.fontosabb célok,gazdasági konkrétumok(hogy oldanák meg a válságot
6.a támogatók szerzése(2000 ft, azért anyit már kevesebben adnak!Okosabb megoldás kell

Magsz ejt 2009.03.01. 17:53:23

Ennek az országnak egy válságkezelő programra van szüksége,de az LMP még ilyennel nem drúkolt elő.Ha az a céljuk ,hogy bekerüljenek a parlamentbe,akkor többre lesz szükség...
1.program
2.jó reklámozási technika
3.megcélzott társadalmi réteg (javasolnám a 4milliós dolgozó réteget)
4.tömörebb szövegre(mer ez még mindig politikai maszlag)
5.fontosabb célok,gazdasági konkrétumok(hogy oldanák meg a válságot
6.a támogatók szerzése(2000 ft, azért anyit már kevesebben adnak!Okosabb megoldás kell
süti beállítások módosítása